Vaste of variabele energieprijzen

Steeds meer mensen kiezen er voor om over te stappen naar een andere energiemaatschappij. Misschien bent u ook wel van plan om een overstap te maken naar een andere energiemaatschappij omdat deze goedkoper is. U moet dan een goede overweging maken of u een variabele of een vaste energieprijs wilt. Hieronder wordt het verschil aan u uitgelegd. Het is verstandig om deze verschillen goed in u op te nemen. Aan de hand daarvan kunt u, in uw eigen situatie, de juiste keuze maken met welke energieleverancier u in zee wilt gaan.

Variabele energieprijzen

Wilt u klant worden bij een andere energiemaatschappij, dan zal deze u in eerste instantie een contract aanbieden met variabele gasprijzen. De variabele gasprijzen zijn dus de standaard prijzen. Als u deze variabele gasprijzen eenmaal heeft dan kan uw leverancier deze prijzen per half jaar aanpassen. De datums waarop dit mag gebeuren zijn 1 januari en 1 juli. Mocht u variabele gasprijzen hebben dan zijn deze data erg belangrijk voor u. De gasprijs verandert dan namelijk voor u op deze data en meestal betreft het dan een verhoging van de prijs. Uw maandelijkse lasten gaan daardoor omhoog.

Vaste energieprijzen

Naast de variabele gasprijzen bestaan er ook vaste energieprijzen. Zoals de naam eigenlijk al zegt staat uw gasprijs ‘vast’. Uw gasprijs wordt dan tijdens de gehele looptijd van uw contract vast gezet. Het contract hebt u van te voren besproken met uw leverancier. Mocht u dit contract hebben afgesloten of u bent van plan om dit te doen, dan wordt uw gasprijs niet veranderd op 1 januari en 1 juli. U zult dus geen verandering aantreffen op die datums in de gasprijzen. Dat zorgt ervoor dat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Uw maandelijkse energiekosten veranderen niet.