Groene of grijze energie?

Bij een energieleverancier kunt u kiezen uit twee verschillende soorten energie. U kunt kiezen uit groene energie, ook wel duurzame energie genoemd, of grijze energie. U hebt de keus om de groene energieleverancier te kiezen maar u kunt ook kiezen voor een leverancier die enkel grijze energie aanbiedt.

Groene energie

Groene energie wordt opgewekt uit bronnen die onuitputtelijk zijn. U kunt dan denken aan bronnen als de zon, water, aardwarmte, biomassa en de wind. Doordat deze bronnen niet op raken worden ze ook wel duurzaam genoemd. Bij productie van duurzame energie zal de CO2-uitstoot vele malen minder zijn dan bij productie van grijze energie. Soms kan het ook voorkomen dat CO2-uitstoot niet eens voorkomt bij productie van duurzame energie. Dat betekent dus dat er bij de productie van deze stroom minder schadelijke stoffen vrijkomen en dat zorgt voor een minder snelle afbraak van de natuur en het klimaat. Dat is natuurlijk een groot voordeel, u draagt dan bij aan een beter en schoner milieu. Het verschil in gasprijs tussen groene en grijze stroom is nagenoeg nihil. Echter is het proces van de productie van groene energie wel duurder.

Grijze energie

In het kort komt het erop neer dat grijze energie een ander woord is voor energie die het milieu belast. Grijze energie wordt ook wel niet-duurzame energie genoemd, hiervoor worden brandstoffen (kolen en gas maar ook kernenergie) gebruikt. Zoals gezegd is grijze energie dus niet   milieuvriendelijk. Het winnen en verbranden van gas is erg milieu belastend omdat er bij het proces CO2 vrij komt en dat is schadelijk voor de natuur. De gasvelden die er zijn, raken op den duur op. De gasprijs van grijze energie verschilt niet veel met die van groene energie. U kunt energiebedrijven vergelijken op duurzaamheid.